Az erős főnök elfogadja a korlátokat.
Maurice’s management maxims / Mauriuce B. Line. In: Library Management 20 (1999) 1

Könyvtárak alkonya? Nálunk még nem

Népszabadság Online 2014. aug. 26.

Lehet, hogy a hagyományos fizikai könyvtárakra nincs is már szükség? Az új rendszerben sokkal nagyobb a könyvválaszték, mint amennyi egy könyvtárépületbe beférne  Több cím, könnyebb hozzáférés, és nagyobb megtakarítás – írta egy könyves szakportál, miután felröppent a hír: Az Amazon pazar e-köny-kölcsönzőt indít. (…)

A hírt természetesen a KIT Hírlevél is átvette. Mennyiben helyettesítheti az e-könyv-előfizetés a könyvtárat? – tette fel a kérdést olvasóinak. A válaszok szerint a könyvtárak folyamatos piacvesztése ellenére (vö.: a potenciális használók egyre kisebb arányban fordulnak információért és rekreációs céllal a könyvtárakba) nem gondolják, hogy az otthoni elérésű, közvetlen térítéssel bíró szolgáltatás túl veszélyes lenne a könyvtárak számára; mások (kisebb számban) viszont tartanak a kiszorító hatástól.

A válaszok azt is  éreztetni engedik, hogy a fizetőképes használók fordulhatnak leginkább az előfizetéses szolgáltatáshoz. Ezáltal még nagyobb lesza könyvtárak felelőssége – és lehetőségea kevésbé tehetős rétegek irányában – összegzett a hírlevél szerkesztője, Mikulás Gábor.

Hozzászólás