Egyetlen hét sem múlhat el úgy, hogy a Virgin szóvivője ne jelentene be valamilyen újdonságot.
Kiváló vezetők : rövidítve. In: Korszerű Vezetés 29 (1997) 3 p. 48-56.

Magyar Gárda: perverz szélsőbalos propaganda Vona beszédében?

Stop, 2007. szept. 3.

Nagy P. Zoltán cikkének részlete:

Dermesztő képlet bontakozik ki a Magyar Gárda, illetve a Jobbik elnökének gárdaavató ünnepségükön elmondott beszédéből. Két független, szövegelemző specialistát kért fel a STOP arra, hogy elemezzék Vona Gábor szónoklatát. Síklaki István szociálpszichológus, és Mikulás Gábor információs tanácsadó a mondatok jelentése mögötti üzeneteket “dekódolták” s tárták fel számunkra.

Mikulás Gábor információs tanácsadó további hiányra hívja fel a figyelmet. Eszerint, míg a Magyar Gárda előzményei és megalakulásának körülményei teszik ki a szöveg háromnegyedét, a célról, a jövőről szűken, és főként minden konkrétum nélkül esik szó, amellett, hogy a megalakulás célját, szükségét evidensnek mondja.

Aki “ennek szükségét nem érzi, annak szíve helyén jég, az agya helyén vákuum található”, mondta Vona Gábor. Lehet azonban, hogy a befogadó kénytelen magára vállalni e bélyeget, véli Mikulás Gábor, hiszen a beszédben elénk tárul a jelentős érzelmi háttér, melyről azonban nem tudjuk meg, mivé szándékozik válni.

Vona több soron taglalja, hogy mit nem akarnak, miközben várható cselekvéseik homályban maradnak. Még a kívánság szinten -“előbb-utóbb”, “legyen végre” – felvázolt célok, például gyerekvállalás, bankalapítás aktorai, részesei sem a gárdatagok. A befogadó így elgondolkodhat: ha már megvan a szervezet, létezik-e hozzá tényleges cselekvési terv, vagy csak annak közlését nem tartja időszerűnek. S ha igen, vajon miért? – teszi fel, az e pillanatban nagyon is költőinek, megválaszolatlannak tűnő kérdést Mikulás Gábor információs tanácsadó.

Hozzászólás