Az új-zélandi könyvtáraknak nincsen nagy költségvetésük, de vannak elképzeléseik.
Studying progressive libraries : an adventure in New Zeland / John Stanley, Fiona Emberton. In: Marketing Library Services 19 (2005 Mar/April) http://www.infotoday.com/mls/mar05/StanleyEmberton.shtml

Az információbróker tevékenységének jogi környezete

Szerző: Dr. Mann Judit
BOSS 2001. november, p. 51-53 (Az információbróker-melléklet cikke)

A szerző engedélyével közölve

A könyvnyomtatás volt az első lépés azon az úton, amely elvezetett ahhoz, amit ma “információs társadalomnak” nevezünk. A tájékozódás, a művelődés szabadsága, a tudományos kutatás beláthatatlan távlatai, no és a gazdasági élet mind azt igényli, hogy az információk, ismeretek szabadon áramolhassanak, minél szélesebb körben válhassanak korlátlanul megismerhetővé.

A könyvnyomtatás az emberi alkotások ipari jelleggel és ipari méretekben történő előállítása hozta létre az első monopóliumot is: a nyomdász monopóliumát az általa kiadott művön. Ettől a középkori királyi privilégiumtól juttatta el a jogfejlődés a szerzői jogot a mai állapotába, de ennek során a szerzői jog monopolista, azaz kizárólagos jellege mindvégig fennmaradt.

Az ismeretek áramlásának ideája és a szerzői jog gyökere tehát közös; szülőanyjuk egy és ugyanaz: a könyvnyomtatás.

Az írás folytatása, frissített változata a Magyar Információbrókerek Egyesülete által 2006-ban kiadott Információból üzleti érték c. könyvben olvasható.

Hozzászólás