A szaksajtóban "a hivatásunkat ellepő amatőrök magasabb posztjuk kötelező penzumaként írnak".
Neuralgikus pontok a szakkönyvtárügy működésében / Horváth Tibor. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás (1989) 11 http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=3152&issue_id=396

Mivel foglalkozik egy információbróker? (interjú)

Képmás, 2020. január; elektronikusan

mikulasgaborinfobrokerszerkesztveSokak számára az információbrókerség fából vaskarikának tűnik ma, az internet korában, amikor úgy érezzük, minden tény, tudnivaló csupán egyetlen kattintásra van tőlünk. Mikulás Gáborral, a téma egyik hazai szakértőjével, a Magyar Információbrókerek Egyesületének elnökével beszélgetve azonban kiderül, hogy korántsem egyszerű hozzájutni minden adathoz, a válogatás gyakran értő szakembert kíván. De válhat-e egy dadusból információbróker?

Képmás: – Kik is valójában az információbrókerek? Ez nem csupán a könyvtáros férjezett neve?

MG: – Az infóbróker sok egyéb mellett például pedálos kisautót is kereshet. Legalábbis ilyen megbízást is kaptam: készítenek-e még lábbal hajtós masinát? Ha igen, ki és mennyiért kínálja, és kik szállíthatják esetleg Magyarországra? A példából kitűnik: az információbróker információval kereskedik, információt szolgáltat. A megrendelője problémájának megoldása érdekében információs csomagot készít, összegezve más szakemberek, források adatait. Tulajdonképpen információkat gyűjt össze.

Hozzászólás