Az emberek türelmetlenek: nem hajlandók várni az elismerésre és az előmenetelre, most, a jelenben akarnak hatáskört és sikert. Olyan vállalatot keresnek munkahely-ként, ahol kemény követelmények is vannak, de ahol hibákat is elkövethetnek, hiszen csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.
Kiváló vezetők : rövidítve. In: Korszerű Vezetés 29 (1997) 3 p. 48-56.

[Az “olvasásnépszerűsítés” problémái és lehetőségei] – Porlepte könyvtárak

Népszabadság, 2014. nov. 26., p. 17
Népszabadság Online, 2014. nov. 27.

 

Az olvasói igényeket nem ismerik, a rosszul olvasókat nem tudják becsábítani, a népszerűsítő programok sokszor azokat nem érik el, akiket igazán el kellene, a kampányokat gyakran anyagi kényszerből indítják a könyvtárak – állítja a szakember.

A honi olvasás-népszerűsítési gyakorlatok hibáira hívja fel a figyelmet a Könyvtár, Információ, Társadalom hírlevél cikke. A meglepő írás részben Steklács János olvasáskutató, a Kecskeméti Főiskola tanítóképző kari dékánja észrevételeit összegzi, más megállapításai a KIT szerkesztőjétől, Mikulás Gábortól származnak. (…)

Mikulás Gábor úgy találja, hogy a könyvtári programok elsősorban a fikciós irodalomra koncentrálnak, miközben az ismeretterjesztő kínálat erősen alulreprezentált. Ez főként az iskolás fiúk esetében hátrányos, akiket talán inkább motiválhatna a technikai, állatokról szóló vagy természettudományos ismeretterjesztő irodalom. A gyerekek egy része ugyanis nem olvasni szeretne, hanem kisebb-nagyobb céljai elérése – hobbi kiélése, kedvtelés, trauma feldolgozása stb. – érdekében hajlandó könyvet venni a kezébe.

Hozzászólás