A kiváló vezetők közös jellemzője: szervezetükből hiányzik a hierarchia, önálló munkacsoportok jellemzik a vállalatot, melyek tagjait áthatja a tulajdonlás és a felelősség tudata. Az alkalmazottak jellemzője, a gyors reagálás és cselekvés, tanulási készség, nyitottság a változásra és a lojalitás.
Kiváló vezetők : rövidítve. In: Korszerű Vezetés 29 (1997) 3 p. 48-56.

Gazdálkodj webesen! — A világhálón majdnem mindenre van válasz

Mikulás Gábor információs tanácsadó és Szabó Tibor NVT-tanácsadó írása

Nyomtatásban (rövidített változat): Kincses kalendárium a 2007. esztendőre. – Budapest : Central Kft., 2006. – p. 101-2 (112. évfolyam)

Jó lenne azt mondani, hogy az interneten minden megtalálható, amire az agráriumban csak szükség lehet. Ez azonban nincs így más szakterületeken, vagy tőlünk nyugatabbra sem. Arra viszont a térítésmentesen elérhető internetes források itt és most is kiváló lehetőséget kínálnak, hogy meghozandó döntésekhez háttérismereteket szerezzünk, eddig ismeretlen területeket, szempontokat járjunk körül, vagy főleg: meghatározzuk azokat a forrásokat, ahonnan a legfontosabb információkat szerezhetjük: szakemberek címét, telefonszámát, vagy más, hasonló helyzetben lévők tapasztalatait.

Az alábbiakban agrárszakemberek számára hasznos magyar nyelvű linkeket és hozzájuk fűzött megjegyzéseket olvashat. A felsorolás természetesen nem lehet teljes, a kiragadás gyakran önkényes, de ilyen formában is segíthet az indulásban, vagy néhány olyan terület megismerésében, melyre eddig nem gondoltunk.

Portálok az ágazat internetes feltérképezéséhez

A http://mezogazdasag.lap.hu/ (talán a legszerteágzóbb tájékozódási csomópont; időjárástól szakterületi portálokig, agrárinformatikától gépalkatrészekig és pályázati tanácsadásig böngészhetünk), hasonlóképpen a http://allat.lap.hu/, http://www.baromfiipar.lap.hu/, s hasonló linkformátumban a bor, dísznövény, élelmiszeripar, feldolgozóipar, fűszer, gabona, háziállat, húsipar, kert, kerti gép, kukorica, lucerna, méz, napraforgó, növénytermesztés, sajt, szarvasmarha, szobanövény, zöldségbörze stb., természetesen mind ékezet nélkül. A www.fvm.hu, a minisztériumi hivatalos tájékoztatások oldala, a http://www.agrarkapu.hu/ -ról szintén sok irányban tájékozódhatunk. Ezeket az oldalakat érdemes időről időre átnézni, hogy tájékozódjunk a bennünket érintő újdonságokról. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium oldaláról könnyen elérhetők a Földmérésügyi és Távérzékelési Intézet, a Mezőgazdasági s Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat, az Állategészségügyi- és Élelmiszer-ellenőrző Állomások, a Földhivatalok vagy az FM Hivatalok.

Tanácsadók
A http://www.biopiac.net/szakt.php, http://www.agraroldal.hu/ online tanácsadást kínál. Szakértői névjegyzék lelőhelyei: http://www.fvm.hu/main.php?folderID=1273, Nemzeti Vidékfejlesztési Terv tanácsadói: http://www.kszi.hu/cikk/229_1.xls, heti 20 órában szolgáltatnak térítésmentesen információt.

Pályázatok és jogszabályok
A http://www.mezogadasag.lap.hu hosszú listát ad a pályázatíró cégekről, tanácsadókról, fordítókról. A http://gtr.uw.hu/ oldal hozza leggyorsabban a hazai és uniós jogszabályok anyagait. Hivatalos források a vagy az FVM oldala. A törvényelőkészítési folyamat megismeréséhez, lobbizáshoz természetesen összetettebb elektronikus és szóbeli információ keresésére illetve ismeretre van szükség. Egyebek mellett az FVM www.fvm.hu is informál a pályázatokról, jogszabályokról.

Szervezetek, érdekképviselet
Terméktanácsok, cégek http://www.agrarkapu.hu/cegadatbazis.php, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége http://www.gazdakorok.hu/, Fenntartható Mezőgazdasági Termelés Szövetsége http://www.fmtsz.org/, Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége http://www.mosz.agrar.hu/, Magyar Agrárkamara http://www.agrarkamara.hu/. Magyar Agrártudományi Egyesület http://www.agraroldal.hu/Magyar-Agrartudomanyi-Egyesulet_intezmeny.html Céginformáció esetében (beszállító, ügyfél, konkurens) a várható kapcsolat fontosságától függően érdemes céginformációs szolgáltatásokban, illetve a napisajtó interneten is elérhető adatbázisaiban is informálódni.

Termelés
Lényegében minden szakportál nyújt termeléssel kapcsolatos információt, pl. http://www.agronaplo.hu/, http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok /agraragazat/index.html. Néhány specializált portál pl. az ökogazdálkodásról: http://www.biokontroll.hu, vagy a http://gportal.hu/portal/akecske/ (kecske), http://www.neoland.hu/index.htm (engedélyezett növényvédő szerek).

Beszerzés
http://www.biopiac.net/biokellekek.php, http://foldmuves.hu/chemicals (vegyszerek), http://www.kertigepek.lap.hu, http://www.vetomag.lap.hu.

Értékesítés
http://www.fruit-web.hu/ (nemzetközi piactér), http://piackapu.fw.hu/ (Hajdú-Bihar), http://www.agrarkapu.hu/piac.php, http://www.gazdaforum.hu/, http://mezogazdasag.wb.hu/, http://www.termenypiac.hu/, árutőzsde: http://www.bet.hu/onlinesz/index.html.

Képzés felsőoktatás
Pl.: http://www.agr.unideb.hu/, http://www.szie.hu/, http://www.georgikon.hu/, http://www.kaposvar.pate.hu/, http://www.kertesz.ro/, szakiskolák: http://www.kocsisp-mezg.sulinet.hu/, http://www.szepsi.hu/, tanfolyamok pl.: http://www.vetesforgo.hu.

Sajtó
Magyar Internetes Agrárinformatikai Újság http://miau.gau.hu/, Agrárágazat http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/agraragazat/index.html, Élelmiszer Online http://www.elelmiszer.hu/, AgrárUnió http://www.agrarunio.hu/ stb. (Sok lap nem érhető el elektronikus formában, szerkesztőségeik elektronikus cikkszolgáltatással még nem álltak elő.)

Egyéb szolgáltatások
Növényvédőszer-kalkulátor, vetőmag-kalkulátor http://www.agraroldal.hu, álláspiac: http://www.agraroldal.hu/munkahely.php.

Webes eszközökről
Megjegyzendő, hogy ahogyan a hétköznapi életben is, hasznos kapcsolatok építhetők hasonló dologgal foglalkozó emberek között is. Ilyen kapcsolatépítésre alkalmasak a sok portálon megtalálható fórumok (weben olvasható közösségi levélváltások sora, pl.: http://www.biopiac.net/forum.php, http://www.agroline.hu/, http://www.edenkert.hu/), szakmai levelezőlisták (nyílt vagy zárt levelezőtagság számára szóló virtuális kerekasztal), hírlevelek, (rendszeresen megjelenő emailen érkező hírek, például a MOSZ http://www.mosz.agrar.hu/sajto/hirlevel.htm vagy az FVM kiadásában — ám az általuk kínált Külhoni Hírlevél csak nevében az, valójában a portálon elérhető híroldalt jelent), blogok (ahol egy szakember mondja rendre véleményét, tapasztalatait). Ne feledjük: mindezen eszközöket némi technikai hozzáértéssel ingyenes eszközökkel magunk is létrehozhatjuk!

Könyvjelzők
A weben talált hasznos oldalakhoz érdemes könyvjelzőt elhelyeznünk (Kedvencek / hozzáadás, hogy legközelebb is könnyen eljussunk a lapra. Ha e bejegyzéseink elszaporodnak, könyvtárakba is rendezhetjük őket.)

Hírek
Szakmai hírválogatást általában találunk például a http://felvasarlo.hu/infocenter/, http://www.agrarkapu.hu/sajto.php, http://www.agraroldal.hu/cikkek.php oldalakon. Amennyiben speciális az érdeklődési területünk, vagy egy közelmúltban megjelent esemény anyagát szeretnénk megismerni, fordulhatunk hírkeresőkhöz: http://www.hirstart.hu/, http://www.hirkereso.hu/, http://www.hircenter.hu/, de folyamatos keresésre megbízhatunk ügynököt is, pl. http://www.newsagent.hu/, vagy erre szakosodott keresőcéget http://www.newzeus.hu/, http://www.textlab.hu/, melyek feltérképezik a számunkra fontos híreket, riasztanak, ha ilyen érkezik, és „megtanulják” keresési szokásainkat és annak változását. Vannak híroldalak, amelyek felkínálják a frissítések azonnali elérését ún. rss által (pl.: www.fvm.hu, hírek, pályázatok és jogszabályok témakörében). A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv www.nvt.hu oldalának gazdáival költségkímélő internettelefonálást is folytathatunk.

Térítéses adatbázisok
A fentebb felsorolt források térítésmentesek, de megoldandó problémánk lehet annyira fontos, hogy megéri számunkra minősített adatbázisok használata. Ilyen, interneten keresztül elérhető, jelszóval használható, döntően angol nyelvű adatbázisokra példa AGRICOLA, AGRIS International, AGROProjects, Allied and Complementary Medicine, Aquatic Sciences and Fisheries Abstracts, BIOSIS Previews, CAB ABSTRACTS, Derwent Biotechnology Resource, Elsevier Biobase, Environmental Engineering Abstracts, Foodline, Foods Adlibra, Food Science and Technology Abstracts, Meteorological and Geoastrophysical Abstracts, Pesticide Fact File, Wilson Applied Science & Technology Abstracts, Wilson Biological & Agricultural Index. Ezek által a fejlett világ szakmai cikktermésére láthatunk rá. A kiválasztott cikkek megszerzésében pedig szintén elektronikus szolgáltatások, információbrókerek, vagy a könyvtárak könyvtárközi kölcsönzési szolgáltatása által juthatunk hozzá.

Információs szolgáltatások — általában
A szakmai információkeresésnek is megvannak a fapados és kényelmi változatai is. Egyfelől a web általában, a könyvtári szolgáltatásokkal együtt, például az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ katalógusa http://www.omgk.hu/pages/alephkeret.htm, másfelől a testre szabottabb szakértői, szakkönytárosi http://libinfo.oszk.hu/, információbrókeri http://www.mibe.info szolgáltatások.

Hozzászólás