Az elmaradottság legfőbb oka a központi szolgáltatások elmaradottsága.
Neuralgikus pontok a szakkönyvtárügy működésében / Horváth Tibor. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás (1989) 11 http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=3152&issue_id=396

Hír- és referenszszolgáltatók (referátum)

Eredeti: News and reference services / compiled by Rachael Singh. In: Information World Review (November 2004) p. 36-39.

Tudományos és Műszaki Tájékoztatás 52 (2005) 5 p. 254-55

BBC Monitoring www.monitor.bbc.co.uk
A világmédia 3000 forrását szemlézi angolul, azonnali felhasználásra, elemzők, kormányzatok és üzletemberek számára. Széleskörű jelentések a politikai, gazdasági és piaci helyzetről, világszerte. Témakörei közt pl.: terrorizmus, média, nemzetközi kapcsolatok, környezet, béketeremtés, egészségügy, szervezett bűnözés, hadügy és emberi jogok. A jelentések elérhetők emailben, internetes vagy intranetes felületen. Fejlesztési irányok: email-alapú termékek, webes szolgáltatások kiterjesztése, az aktuális ügyek figyelése, ár/érték egyeztetések az ügyfelekkel, az elérés egyszerűsítése.
— Ország / régió vagy téma szerint; havi 50Ł-tól. Utánközlési jogok elérhetők. Kérésre próbahozzáférést biztosít. Jelentősebb használók: Foreign and Commonwealth Office, British Gas.

Dialog www.dialog.com
A Dialog, Dialog Profound, Dialog DataStar, Dialog NewsEdge és a Dialog Intelliscope márkaneveken a Dialog 1.4 milliárd egyedi rekordot szolgáltat. A Dialog Datastar pl. a legfrissebb gyógyszeripari híreket, a NewsRoom visszamenőleg 20 év híreit szolgálja. Az utóbbi 8000 folyóirat tartalmát kínálja általános hírek, kereskedelem, műsorszórás és ipari területekről. A Dialog LiveNews a legfrissebb híreket, a Dialog Profound piaci jelentéseket kínál. A legutóbbi évek fejlesztése a LiveNews volt. Adatbázisai között az új szerzemények a Beilstein, FDC Gold, SilverSheet, Derwenf World Patent Index First View, Trademarks, MetallBase, AeroBase Oldmedline és CBS MarketWatch.
— A Dialog Choice keretében fix áras hozzáférést is kínál. Kérésre próbahozzáférést biztosít. Használók pl.: Shell, Novo Nordisk, Cambridge Antibody technology. …
Az írás folytatása, frissített változata a Magyar Információbrókerek Egyesülete által 2006-ban kiadott Információból üzleti érték c. könyvben olvasható.

Hozzászólás