Dán közkönyvtárban térítéses rendszert vezettek be. Az üzleti elemek megjelenésével a könyvtárak nagyobb felelősséget vállalnak a használókért.
Management and the management of information and library services / Patricia Layzell Ward. In: Library Management 22 (2001) 3 p. 131-155

Szem előtt a versenytársak: információbrókerek “nyomoznak” a döntéshozóknak

Szerző: Simon Krisztián. In: Világgazdaság, 2002. április 16.

Mivel Magyarországon is gomba módra szaporodnak a multinacionális vállalatok, a vezető piaci pozíció megszerzéséhez a döntéshozóknak nagy segítségére lehetnek az információfelkutatásra speciálisan ,,kiképzett” tudásmunkások, az infobrókerek. Ők – megbízásuktól függően – akár a versenytárs üzleti ügyeinek folyamatos követését is megoldhatják. Az
infobrókerek közé egyébként — az ipari kémkedést is sejtető nevükkel ellentétben — csak a törvényes úton kulcsinformációkat kutatókat sorolják.

A professzionális infobrókerek száma a klasszikus tőzsdei brókerekkel ellentétben egyre növekszik. Igaz, ma még nem éri el számuk a százat A szakma piaci bevezetése, infrastruktúrájának kiépítése jelenleg is folyik — nyilatkozott a Világgazdaságnak Mikulás Gábor. A Magyar Információbrókerek egyesületének elnöke hangsúlyozza: először is meg kell győzni a megrendelőt, hogy az infobrókerek az információ szakszerű „előteremtésével” versenyelőnyhöz juttatják vállalatukat, segíthetik azok kutatás-fejlesztési projektjeit úgy hogy pénzt és időt takarítanak meg számukra. Az infobrókereket a megbízók még nem honorálják kiemelten. A keresés f0lyamata azonban többnyire már most is költséges, hiszen a megfelelő adatbázisok eléréséhez általában magas árakat szabnak az adatbázis-szolgáltatók.

Szakértők szerint egyébként a korrekt információk megszerzésének kulcsmomentuma a keresés technikájában rejlik. Kiemelkedő helyet kap a felkészülési fázis, az információkeresés és a szelektálás folyamata — mondta Hrivnák Andrea. A budapesti Benedict School oktatási igazgatója hangsúlyozta: a szelektív módszer alkalmazásához mindenesetre a lehető leggyorsabban, a költségeket figyelembe véve pedig a legrövidebb úton kell eljutni. A Benedict School 200 órás képzésében eddig 30-an szereztek infobrókeri végzettséget. A hallgatók között egyelőre még kevesen vannak, akik egyéni menedzselés keretében állnak majd megbízóik rendelkezésére. többségüket jelenlegi munkahelyük iskolázza be, míg mások az ilyen szakembereket alkalmazni kívánó vállalatok felé kacsingatnak.

Hozzászólás