„A világpiacon összesen körülbelül öt darab számítógép helyezhető el.” Thomas Watsin, IBM-elnök, 1954
Kétkedések története : pesszimista jóslatok, győztes technika / Schweitzer András. In: Heti Világgazdaság (2000. dec. 2.) p. 81-82

A tudásmenedzsmenttől a versenytársfigyelésig — Adatot bányásznak az infobrókerek

Fazekas Edina: Világgazdaság, Menedzser melléklet, 2001. december 7.:p. 1-2

Napjainkban az üzleti információnak egyre nagyobb szerepe van a vállalatok életében, hiszen az információ hatalom, versenyelőnyt biztosít és hozzásegít a nagyobb profithoz. A piac- és trendfigyeléssel, testreszabott céginformációk gyűjtésével foglalkozó infobrókerek száma egyelőre csekély hazánkban, ám számuk egyre nő.

A fejlett piacgazdaságú országokban a cégekre vonatkozó információ kiemelt szerepet játszik. Az üzleti döntéshozók céginformáció-igényének növekedését a hazai vállalatok számának rohamos növekedése, a piac sokszínűsége, a bővülő és élénkülő belföldi is külföldi üzleti kapcsolatok, a vegyes vállalatok számának növekedése okozza. természetes, hogy a piacgazdaság résztvevői tudni szeretnék, hogy a mindennapi ügyeik során milyen társasággal, vállalkozóval, illetve intézménnyel kerülnek kapcsolatiba, ezért kiemelkedően fontos szerepet játszik a partner “leinformálása”.

A céginformációra tehát szükség van, mert az információ hatalom, versenyelőnyt biztosít, csökkenti a szállítók és a vevők közötti üzleti kockázat mértékét. Ahhoz, tehát, hogy egy vállalat sikeresen működjön gyors, naprakész, pontos, megfizethető és könnyen elérhető információkra van szüksége hangsúlyozza Mikulás Gábor, információs és pr-tanácsadó.

A legcélszerűbb az, ha az adatok gyűjtésével egy olyan külső szakembert bízunk meg, aki ezen a területen jártas. Érdemes tehát a munkát kiadni egy információbrókernek, aki az információkeresésre szakosodott egész hálózatra támaszkodva nyújt adatokat.

Az információbróker-hálózat tagjai többek között piac- és trendfigyeléssel, céginformációk gyűjtésével, versenytársfigyeléssel, illetve tudásmenedzsmenttel, informális kapcsolatrendszerek feltérképezésével, adatbányászattal, valamint tanácsadással és képzéssel foglalkoznak.

Bár az infobróker kifejezés új és kevesen ismerik, az általa végzett tevékenység egyáltalán nem ismeretlen – hívja fel a figyelmet Mikulás Gábor. Tulajdonképpen a piackutató cégek, a szakkönyvtárak, sőt bizonyos fokig még az újságírók is ezt a tevékenységet végzik. Nehéz meghatározni, hogy jelenleg hazánkban mennyi infobróker tevékenykedik, mivel sokan nem nevezik magukat annak, de tevékenységük alapján infobrókerek. Jelenleg leginkább személyes kapcsolatok, ismeretség alapján lehet őket elérni.

Az infobrókerek általában szabadúszók, önállóak, de az is előfordul, hogy szervezeten belül integrálva működnek.

Míg Nyugat-Európában egyre több könyvtár rendelkezik infobróker-részleggel, illetve -munkatárssal, hazánkban ez még szinte ismeretlen. Magyarországon sokan félnek attól, hogy az infobrókerek elveszik a könyvtárak piacát, mert az infobrókerek testreszabottan és gyorsabban tudnak információt nyújtani.

Hazánkban egyelőre csak két helyen képeznek infobrókereket Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárszakán választható szakirányként, valamint Budapesten a Benedict Schoolban, ahol rövid, 120 és 200 órás kurzusokat szerveznek. A Magyar Infobrókerek Egyesülete egyébként a közelmúltban alakult meg.

Hozzászólás