A kiváló vezetők közös jellemzője: szervezetükből hiányzik a hierarchia, önálló munkacsoportok jellemzik a vállalatot, melyek tagjait áthatja a tulajdonlás és a felelősség tudata. Az alkalmazottak jellemzője, a gyors reagálás és cselekvés, tanulási készség, nyitottság a változásra és a lojalitás.
Kiváló vezetők : rövidítve. In: Korszerű Vezetés 29 (1997) 3 p. 48-56.

Cégfürkészek — A versenytárs figyel téged

Szerző: Harmados György
BOSS (Információbróker melléklet) 2001. november, p. 40-41

A szerző engedélyével közölve

Idei az eset: egy feltörekvő gazdasági társaság megbízottai három napon keresztül figyelték a konkurens vállalkozás teherbejáratát. Minden érkező és távozó jármű forgalmi rendszámát, oldalukon elhelyezett logóját feljegyezték. Pár nap elteltével a teherautók tulajdonosai elegáns marketing brossurát és ajánlatot kaptak kézhez, amelyben a üzleti vetélytárs harmadával kedvezőbb árait olvashatták. Akik a járművek azonosítóit feljegyezték, cégfürkészek, egy új szakma, az üzleti hírszerzés speciális képzettségű szakemberei. Rafinált kémeszközök helyett jobbára már csak a számítógépet kezelik, igaz, azt mesterfokon. Példa erre egy nyugat-magyarországi vállalkozás esete. A mondott cég számítógépes hálózata egy nap megbolondult. Épp azon a derűs tavaszi délutánon, amikor a bajor gazdasági kamara képviselői biztonsági felmérést tartottak. Az időzítés nem volt véletlen, még aznap egy másik cég jelentkezett a délnémet partnernél, azt bizonygatva: bizony az ő kommunikációs rendszere kibírna egy mégoly rosszindulatú támadást is, mint a minapi attak. Természetesen az ismertetett esetek csak a jéghegy meredek csúcsai. Alattuk jellemző tevékenység a szisztematikus adatgyűjtő munka, az állandó cégmonitor, a folyamatos adatrögzítés és elemzés, szintetizáló értékelés. A munka alapja a napi információfeldolgozás, csakúgy, mint az információbrókerek tevékenységében is meghatározó az adatok összelapátolása és speciális rendszerű értékelése.

Az írás folytatása, frissített változata a Magyar Információbrókerek Egyesülete által 2006-ban kiadott Információból üzleti érték c. könyvben olvasható.

Hozzászólás